Cercetător al schimbărilor climatice confruntat cu detectorul de minciuni

Ursul polar a devenit un simbol puternic pentru ecologiști...

Cu un pas înainte spre scandalul urșilor polari „Polarbeargate”, unul dintre doi oameni de ştiinţă al căror raport privind moartea urşilor polari din zona arctică a ajutat la a face din acest animal un simbol puternic al schimbărilor climatice, a fost solicitat de către niște agenţi ai SUA să se supună unui  test la detectorul de minciuni, ca parte a unei anchete.

Raportul din 2006  privind fauna sălbatică americană susținut de cercetătorii Jeffrey Gleason şi Monnett Charles, a menționat situația urșilor polari morţi care pluteau la suprafața oceanului Arctic, în 2004, aparent  înecați, şi s-a axat pe vulnerabilitatea animalelor la topirea gheții arctice, de care au nevoie pentru vânătoare. Au fost făcute trimiteri și referințe la urșii morţi şi au folosit filmul „An Inconvenient Truth” („Un adevăr incomod”), realizat de Al Gore pentru a sublinia riscurile  încălzirii globale.

Dar, la începutul acestui an,  au fost făcute acuzaţii în cadrul Departamentului american de Interne asupra acțiunilor necorespunzătoare ale oamenilor de știință ce ar fi fost comise în legătură cu raportul respectiv şi biroul Departamentului Inspectorului General (OIG) a început o anchetă.

Domnul Monnett, care lucrează pentru biroul de Management, Reglementare și Executare a Energiei Oceanice, un Departament al agenţiei de Interne, a devenit punctul central al anchetei şi a fost intervievat de mai multe ori de către agenţii OIG, în luna iulie fiind suspendat.

OIG a declarat că suspendarea s-a datorat unui contract de cercetare în care acesta a fost implicat în alocare și nu articolului său despre urșii polar. Dar unele grupuri de presiune au pretins că episodul a reprezentat o interferenţă politică cu știința și a fost o vânătoare de vrăjitoare sau, cel puţin, o încercare de a intimida cercetătorii ale căror studii  ar putea afecta politica schimbărilor climatice. Problema a devenit cunoscută  în unele cercuri ca „Polarbeargate”.

Kassie Siegel, director al Institutului de Drept Climatic, împreună cu Centrul pentru Diversitate Biologică, o organizaţie de caritate care a militat pentru ca ursul polar să fie pe lista speciilor amenințate în SUA, a declarat la acel moment: „Acest fapt nu va avea decât un efect de refrigerare asupra capacităţii altor oameni de ştiinţă de a-și exercita studiile.”

Dl. Monnett s-a întors acum să lucreze, dar anchetatorii sunt axați pe amicul și colegul său, autor al raportului, domnul Gleason, care a fost deja intervievat, la începutul acestui an. În această săptămână domnul Gleason a fost intervievat intens de către anchetatori și întrebat dacă acceptă să fie supus unui test la poligraf (detectorul de minciuni), de încercare, el a răspuns că accepta asta numai dacă i s-ar lua un astfel de test și agentului care-l anchetează.

„Pare să fie o disperare aproape animalică să urmărească acest caz până când găsesc ceva”, a spus avocatul lui Mr Gleason, Jeff Ruch, membru al Funcţionarilor Publici privind responsabilitatea faţă de mediu. Dl Ruch acuză anchetatorii pentru faptul că au luat măsuri exagerate  în timpul evaluării procesului științific şi pentru că acţionează ca şi cum acestea constituie o dovadă a unor fărădelegi.

El a depus o plângere la departament  în cadrul noii sale politici din domeniul integrităţii ştiinţifice, spunând că aceste probleme nu ar trebui să fie investigate de Oficiul Inspectorului General, ci revizuirea să fie efectuată de către alţi oameni de ştiinţă.

Urşii polari sunt cele mai mari carnivore terestre şi este de luat în considerare faptul că topirea extinsă a gheții pe timp de vară în regiunea arctică va compromite serios capacitatea urșilor de a vâna foci, care sunt hrana lor principală.

Sursa: The Independent, UK

1 Comment

  1. rasculatul spune:

    Daca v-ati saturat sa va uitati de pe margine cum Romania este distrusa zi de zi si cum viitorul copiilor vostri devine din ce in ce mai intunecat, daca sunteti gata sa va implicati si sa conduceti Romania spre un alt drum, cititi programul w w w.numacalca.ro , copiati-l, dezbateti-l, trimiteti-l tuturor persoanelor/organizatiilor de incredere, inscrieti-va pe site si puneti umarul si voi.

Leave a Reply

*